Wednesday, March 16, 2011

iMpIankU aKhirNya T'cpaI jUA...

SALAM...wah..sgt mrindui my blog..dh setaun upenye me tngglkn dy..x t'jga, x t'bela dh blog me..lately, me rse windu sgt nk mgupdate..akhirnye,arini t'cpai gak hajat dihati..b4 ni rse cm xde mse jek nk mgupdate cz sibuk ngn thesis, assigment n myb sbb xde idea gak ape yg nk diceritakan..yela,xnk cite lebey2 la psl dri me kt blog ni tkut ade org xsuke..tp arini me nk mengarang gak (ceh yek2 jek mgarang),,sape yg x suke tu x yah la bce n blehla tinggalkn entry ni ea..yela,tkut t'sakit hati ke,x bgus kalo sakit2 hati ni nt leh jd bgkak hati..ehee..


act, kt blog me ni,me mmg xsuke nk cerita prihal dri sndr..yela tkut2 la kalo t'cerita bnda yg x baik kn dh jd b'dosa nmenye tu..td bru jek dgr petikan dari Tnyalah Ustaz TV9 drpd us Zaharuddin Abd Rahman. kt situ dia ada ckp yg keghairahan seseorang b'kongsi segala-segalanya di dlm facebook, blog, tnpa sedar akn boleh mempergandakan lagi dosa seseorang. so,kalo nk cite ape2 pon kt sini me kne la b'tapiskn..kt sini me petik ckit apa yg t'kndung dlm petikan beliau mngenai hadith individu yg tergolong di dalam kategori penyebar dosa dan pembuka aib diri sendiri. me amik petikan hadith ni kt link us tu tau but b4 tu dh dgr dlu lah kt videonye..

Nabi SAW memberi ingatan :-

كل أمتي معافى إلا المجاهرين، وإن من المجاهرة أن يعمل الرجل بالليل عملا، ثم يصبح وقد ستره الله عليه، فيقول: يا فلان عملت البارحة كذا وكذا، وقد بات يستره ربه، ويصبح يكشف ستر الله عليه


Ertinya: Setiap umatku (boleh) diampunkan kecuali mereka yang mendedahkan (dosanya), ada di kalangan yang mendedahkan ini, melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata :" Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini" maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) Allah yang (sebelum ini) menutup keaibannya.( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


me jumpe link us Zaharuddin melalui fb sorg muslimin ni, faiz ghazali nmnye,,maafla en, me promot nme en kt cni,me pon xkenai dy spe tp yg pasti student ukm la..n kt fb dy gak me jpe link ni n me trus t'tarik..ha, ni linknye http://www.zaharuddin.net/..mmg bguslah web ni utk kite jd kn rujukan informasi Islam dlm kehidupan seharian kite ni selain drpd rujukan utama kita Al-Quran & Al-Sunnah.


Hidup kita ni ada byk tnggungjawab n antr slh satunya ialah dengan b'dkwah. n me rse b'tnggungjawab utk melaksanakan tnggungjwb ini n myb me lbh mampu utk b'dkwah dgn melalui medium ini..mge dakwah trus b'kembang ke serata dunia..


Sabda Rasulullah SAW:

بَلِّغْ عَنِّي وَلَوْ آيَةْ


Maksudnya: Sampaikanlah Daripadaku Walaupun Sepotong Ayat..


No comments:

Post a Comment